Премини към основното съдържание

Къде и как ще отбележим Гергьовден в община Симитли

Гергьовден е празник на празниците в община Симитли. Не малко са местата, на които ежегодно се почита светецът с тържествена света литургия и курбани.

 

Тази година два нови параклиса ще отворят вратите си, за да посрещнат всички миряни, желаещи да почетат Св. Великомъченик Георги.

 

Новоизграденият параклис „Св. Георги“, в местността „Дрене“ – с. Крупник, ще посрещне миряни на Гергьовден за първи път. След като миналата година, заради епидемичната обстановка и забраните, за празника бе посетен само от майсторите, тази година параклисът ще посрещне всеки желаещ да го посети. Водосветът ще бъде от 12:30 часа. 

Параклис “Свети” Георги в Крупник

Между селата Мечкул и Сенокос, в местността „Св. Георги“, също ще почетат светеца. Утре от 13:00 часа е освещаването на новоизградения параклис „Св. Георги“, главни инициатори за изграждането, на който са кметицата на селото Цветанка Илчова и общинският кмет Апостол Апостолов. Там работата по довършването на параклиса продължава и днес, за да може утре той да бъде напълно готов и осветен.

Мечкул

Евросело Черниче чества храмов празник на църквата „Св. Георги“. Празникът ще започне в 08:00 часа с тържествена света литургия, след което ще продължи с курбан за здраве в двора на църквата.

 

Курбан за здраве ще бъде даден и в селата Полето и Брежани, където също има параклиси с името на Св. Георги.

 

Гергьовден е голям празник и за ромите от град Симитли и село Крупник. Празникът се отбелязва с посрещане на Св. Георги на бял кон, с много музика и веселба.