Премини към основното съдържание

Илинден в община Симитли - празник на Градево, осем православни храмове отбелязват най-обичания летен празник

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници. Почитаме светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. Свети Илия носи дъжд и влага, и закриля живота. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

 

Денят на свети пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Няма църква в страната, в която да не се отслужва тържествена света литургия. Осем православните храмове в община Симитли носят името на пророк Илия, украсяват се с неговата икона, а християните търсят небесното му покровителство.

 

Илинден е най-големият празник на едно от най-красивите и дълги села в община Симитли - село Градево. Храмът „Св. Илия“ в селото е един от най – старите молитвени домове в симитлийското. Църквата е построена през 1847 година. В архитектурно отношение представлява каменна трикорабна псевдобазилика с нартекс и женска църква над него. На западния и южния свод има барелефи с дракони. Интериорът е дело на четирима зографи. В олтара и по холкела на централния кораб има 36 сценописни сцени и фигури, дело на неизвестен зограф, които оцеляват при земетресението от 1904 година. Иконостасът е рисуван и има високохудожествена позлатена резба по венчилката, царските двери и кръжилата. На цокълните табла има осем сцени от Шестоднева в елипсовидни медальони. Над царските двери има три резбовани разпятия с дракони. Осемте царски икони са от 1849 година – дело на неизвестен зограф. За празника ще се отслужи празнична литургия, ще се благослови курбан - за здраве, ще има празнична програма.

 

Празникът Илинден носи и друг знак, не по-малко огнен - Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. Това е една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни по време на турското робство, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война.

 

Осем православни и свети места в община Симитли канят жителите и гостите на община Симитли да се присъединят към тържествените литургии, водосвет и курбан - с почит към св. Илия, а така също - да се почете паметта на загиналите в Илинденско- Преображенско въстание.

 

Програма:

15 ЮЛИ /събота/ - ИЛИНДЕН:

12:30 Ч. - КУРБАН, С. ЖЕЛЕЗНИЦА;                                         

16 ЮЛИ /неделя/ - ИЛИНДЕН:                                   

12:00 Ч. - ЛИТУРГИЯ И КУРБАН, С. БРЕСТОВО;                                  

20 ЮЛИ /четвъртък/ - ИЛИНДЕН:

12.00 Ч. - С. СУХОСТРЕЛ;

12:30 Ч. - С. ПОЛЕНА, М. „ШИРИНАТА“,

12:30 Ч. - С. БРЕЖАНИ, М. ПРИСАДНА,

13:00 Ч. - КУРБАН, С. ГРАДЕВО,

22 ЮЛИ /събота/ - ИЛИНДЕН:

12:30 Ч. - С. РАКИТНА;

18:30 Ч. - СЪБОР НА С. ГРАДЕВО