Премини към основното съдържание

Цветница е! Честит празник на всички носещи имена на цветя!

Цветница, празник

Днес отбелязваме големия християнски празник Цветница.

Празникът се чества една седмица преди Възкресение Христово, в неделята след Лазаровден. Цветница или познат на всички  и наричан още Връбница е един от най-пъстрите, най-цветните и красиви празници!

Народът нарича празника Цветница, Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и на цъфтежа. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета - Камелия, Лилия, Виолета, Маргарита, Цветан, Върбан, Върбинка, Здравко, Здравка, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други. Честит имен ден на всички, които празнуват днес!

Православната църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител. Исус Христос доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот.

На този ден във всички храмове се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.

На Цветница, празникът, който е през периода на Великденския пост, се разрешава да хапнем риба.
 
Сутринта над портите на всяка къща се закичват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и от неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб /кукла/ и изпълняват обичая "кумичене". Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща.

В понеделника след Цветница започва Страстната седмица. Това е времето, в което Христос приема страданието, за да изкупи греховете на човечеството и чрез своето възкресение да му дари надеждата за спасение и вечен живот.