Премини към основното съдържание

Гордост! Иван Благоев с два бронзови медала от Европейското първенство по сумо 2024

Пореден успех за Иван Благоев от село Полена, община Симитли. Медалистът ни на световни, европейски и държавни шампионати по борба и сумо извоюва два бронзови медала на Европейското първенство по сумо 2024 година, което се проведе в Лукраки, Гърция. 

 

Въпреки здравословното си състояние след скорошна травма, Иван доказа, че когато човек се труди и вярва в успеха, той го постига. След изключително добро представяне, той успя да се качи на почетната стълбичка в две категории: до 100 килограма и абсолютната категория, с което за пореден път накара община Симитли и България да се гордеят! 

 

В категория до 100 кг., Благоев изигра 4 срещи, от които три завършиха с победа и една със загуба от действащия световен шампион от Украйна.

 

Мотивиран да постигне по-голям успех, след като не успя да стане шампион в категория 100 килограма, Иван реши да предизвика себе си в абсолютната категория, в която участие взимат състезатели от всички категории, но предимно тежки атлети. Нашият шампион успя да се пребори с огромните мъжаги и завоюва трето място с три победи и една загуба от Грузия, а в битката за бронза победи унгарския състезател, който стана втори в тежка категория.

 

“Това беше доста емоционално представяне както за мен, така и за целия отбор. Имаше много радост и сълзи от радост от истински приятели и съотборници. Искам да изкажа огромните си благодарности за подкрепата, за подготовката на целия отбор и всички треньори и приятели и най-много на моето семейство и моята най-голяма гордост - моят син, който с огромни емоции ме е подкрепял и в двете ми представяния! ТОй ми е най-големият стимул да продължавам да правя това, което най-много обичам, въпреки всички трудности!” - споделя след Европейското първенство Иван. 

 

Изпращаме поздрави на Иван с пожелания за здраве и още много успехи! 

 

Отлично е и общото участие на българския национален отбор по сумо, който се завърна у дома с титла и още 14 медала в различните дисциплини.


В категория до 70 кг. при мъжете Иван Пановски триумфира със златния медал, за да се превърне в новия европейски шампион по сумо.

Димитър Рангелов, Атанас Колев и Симеон Станкович останаха на крачка от големите награди, но въпреки това сребърните им медали са повод за гордост.

Бронзови отличия спечелиха Пресиан Михов, Пенчо Дочев, Иван Благоев, Стефани Веселинова, Вени Търновалийска и Габриела Гигова. Благоев се връща с две бронзови отличия, тъй като се включи и в надпреварата на абсолютна категория.

Адмирации за всички спортисти! Желаем им още много успехи!