Премини към основното съдържание

Филиалите на ДГ "Радост" в община Симитли отбелязаха Световния ден на водата

Световен ден на водата, вода

По повод 22 март - Световния ден на водата, в  ДГ “Радост“ отбелязахме този специален ден с разнообразни инициативи.  Водата е ценен източник на живот, необходима за поминъка, домакинството, благосъстоянието, част от местообитанието ни. Като отчитаме всички различни начини, по които водата носи ползи за живота ни, можем да оценим водата правилно и да я защитим ефективно за всички.

 

"Да ценим водата" бе апела, който децата от група "Щурче", филиал Черниче днес отправиха. Те се превърнаха в истински лаборанти и се запознаха с процеса на пречистване на водата. Плакат с надпис "Пази ме днес за да ме имаш и утре", изработен от малката Лаборатория "Щурче" ще ни напомня за ползите от водата и нуждата от нейното съхранение!

 

С приказка за водната капка, песнички, рисунки и много игри, децата от групите "Слънчогледи" и  „Мечо Пух "- филиал Крупник, отбелязаха световния ден на водата. Те показаха знания за какво служи водата и необходимостта от нейното опазване. Демонстрираха и много интересни опити с вода, чрез които си припомниха, че водата променя своята форма и състояние. " Без вода не може никой - ни хората, ни птичките, ни цветята, ни тревичките", обобщиха бъдещите първокласници.

 

Група „Слънце“, филиал Център, пък отправиха 15 послания за водата. В тях те приложиха знанията си за значението на водата за нашия живот, както и практически съвети за нейното опазване и рационално използване. Сами изготвиха своите мини-проекти и с помощта на своите учители саморъчно изработиха книжката с послания. Тя беше предадена на г-жа Виктория Янчева. В качеството си на директор на детската градина тя бе упълномощена от малките еколози да я връчи на представителите на ВиК – град Симитли. Те имат своята сериозна роля в процеса, като отговорни за използването на водите, развитие и модернизиране на ВиК инфраструктурата. Ние всички ще продължим да разчитаме на тях. Когато усилията ни бъдат обединени се надяваме, че ще имаме постигнат значителен напредък в областта на регулирането на качеството на водата, пречистването на отпадъчните води и опазването на морските и сладководните местообитания и биологични видове.

 

С наблюдение на рибки в аквариум, децата от група "Пипи Дългото чорапче" - филиал Ораново, се запознаха се със значението на водата за живота на хората и животните и почистиха воден извор от отпадъци.