Премини към основното съдържание

Добре познати приказки „оживяха“ пред потребителите в Центъра за настаняване от семеен тип в село Железница

Потребителите и специалистите от Центъра за настаняване от семеен тип в село Железница днес имаха възможността да се докоснат до магията на театъра, благодарение на Фондация Състрадание Алцхаймер България, която вече втора година успешно работи с актьорите Теодор Куков, Аладин Алиибрахим и Александър Митев в представяне на креативни театрални постановки за хора с деменция.

 

Постановките се осъществяват по проект " STAR - Подкрепа и обучение за хора и семейства, засегнати от Болестта на Алцхаймер за изграждане на устойчивост" с финансовата подкрепа на ОПМ Валдезианската църква.

 

Креативният театър е една подходяща форма на изкуство, която се използва в областта на грижите за хора с деменция. Чрез него се създава възможност за въвеждането им в позитивна среда, промотираща смях, забавление където потребителите имат възможност да се радват на момента. Театърът позволява на хората да общуват социално и да формират смислени взаимоотношения, в които се чувстват включени в група. Той е изкуство, чрез което се намалява чувството на апатия, депресия, негативни емоции и социална изолация, която хората с деменция неминуемо чувстват.

 

Организирането на театър на базата на добре познати приказки, където потребителите с помощта на асистентите, могат да правят собствени кукли и изиграват сюжетите, демонстрират подобрение в техните комуникация, отношения и самочувствие по забавен начин, който, подобрява настроението и намалява стреса при хората с деменция и грижещите се за тях.