Премини към основното съдържание

Днес църквата почита Сретение Господне

Сретение Господне

Датата 2 февруари в календара на православната ни църква е празникът Сретение Господне, Зимна Богородица или все още позната като Вълча Богородица. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка и един от дванадесетте велики през годината.

 

На четиридесетия ден след рождението си Иисус бил занесен в Йерусалимския храм, за да бъде посветен на Бога съгласно Мойсеевия закон. Духом просветен, в храма отишъл праведния старец Симеон, който от много столетия очаквал да види Христа - "Утехата Израилева". Нему било обещано, че няма да вкуси смърт, докато не види Спасителя на света.

 

Поел Богомладенеца от ръцете на майка му, прегърнал Го и произнесъл пророческите слова: "Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, - светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля".

 

На Мария праведникът казал: "Ето, този лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на самата тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца". В храма била и пророчица Анна и тя възторжено прославяла Бога, сподобила се да види Богомладенеца. Така праведният Симеон и пророчица Ана, изпълнени със светия Дух, потвърдили че младенецът е новородения Месия.

Източник на информация: https://bg-patriarshia.bg/