Премини към основното съдържание

Цветен и весел празник на буквите, българската култура и традиции в Симитли

Учениците от Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли за поредна година отбеляза 24 май, сътворявайки невероятен празник за тях, техните родители и всички жители на Община Симитли.

 

По традиция празничната програма, посветена на 24-ти май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Симитли започва с голямо шествие на възпитаниците на училището, учители, представители на Общинска администрация и граждани. Началната точка е двора на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, а крайната – площад „Септември“.

 

Тазгодишното шествие бе особено красиво, тъй като на него голяма част от децата развяваха малки знаменца, на едната страна на които бе ликът на Светите братя, а от другата националният ни трибагреник. Начело на шествието застана духовия оркестър към училището, след това мажоретния състав, Фолклорен танцов ансамбъл „Веселие“, ученици от различни класове, учители и накрая – абитуриентите.

 

В шествието се включиха също кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли Вилимир Александров, главният секретар на общината Гергана Стоименова, директорът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Таня Янкова и други.

 

Програмата в празничния ден продължи с голям тържествен концерт на площада в град Симитли. В него участие взеха учениците от начален етап на обучение в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли, Фолклорен танцов ансамбъл „Веселие“ с ръководители Калина и Любомир Марянски, Детски състав „Изворче“ към Народно читалище „Св. Климент Охридски“ с ръководител Любомир Марянски, Мажоретен състав към читалището с ръководител Калина Марянска.

 

Децата на Симитли, заедно с техните ръководители и учители, се бяха постарали да подготвят разнообразна програма, която да покаже на всички колко знаят, колко могат и че българската култура и традициите ни са най-хубави и са нещото, което ни отличава от всички останали нации.

 

В края на тържествената програма дойде време отново да пожелаем „На добър час“ на нашите абитуриенти, които поставиха финалния щрих в програмата с броене от 1 до 12 и пускането на красиви балони във въздуха.