Премини към основното съдържание

Честит празник! Честит Бабинден!

Днес е голям празник на майки, баби, акушерки. На 21 януари празнуваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. Днес е един от най-големите народни женски празници.През далечната 1951 г., 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.  

 

Бабинден е един от празниците, който се явява своеобразен завършек на празниците, свързани с Рождество Христово, въпреки това обредността е езическа. Празник, на който общество ни отдава дължимото на всеотдайния и високоотговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките и почита приноса на хората, допринесли за развитието на родилната помощ в България. Почитат бабите-акушерки, които са помагали на жените да родят.

 

 В миналото бабите, като опитни жени, изпълнявали ролята на акушерки, помагайки на младите нераждали невести. Изпълнявали различни ритуали, а родилките, на които са помагали, им гостували, за да отдадат почит.

 

Според обичая всяка жена, която се е ползвала от услугите на бабата, при раждането на рожбата си, е отивала в дома й, поливала й е ритуално вода, за да си измие ръцете, дарявала я е със сапун и нова бяла кърпа. В някои краища на България към тези дарове са добавяли и риза, чорапи и пари.

 

Бабата е приемала даровете, изтръсквала е ръцете си и е пожелавала челядта да се множи както се разпръскват капките от ръцете й. Закичвала е жените с китки за здраве и ги е канела на обяд в дома си. На този ден бабата обикаля всички къщи, в които е помагала да се родят деца през годината. Тя дарява на децата чорапки, бебешка шапчица и най-важното - с паричка, вързана на червен конец.