Премини към основното съдържание

Апостол Апостолов: Спечелихме много битки за община Симитли, готови сме за още победи

Днес Симитли празнува своя празник с богата концертна програма.  По случай празника кметът на общината Апостол Апостолов споделя своите мисли, чувства, мечти и надежди за община Симитли и за хората – за младите, за децата, за възрастните. За трудните битки и за победите. (от в. Струма, 09.09.2023)

 

Апостол Апостолов е роден в Симитли и 20 години е кмет на родната му община. От Димитровден 2003 година – до днес той  печели доверието на хората безапелационно. Защото го познават. И му вярват. И се бори като лъв за всяко добро начинание, за всеки проект. Неговите битки много често са свързани в битки за хората, за младите, за старите, за болните, за децата, за спорта, за читалището, за пътя, за моста...

Неуморен е да работи. Да работи и постига целите си –

да превръща това райско кътче, на което Господ е поставил община Симитли – между четири планини – в дом за неговите жители.

Да работи, но и да чува хората.

„Няма нищо по-хубаво за мен от срещата ми с хората. – казва той. – Уважавам тяхното мнение, чувам ги. За хората на община Симитли аз си останах Поли. И нямам приемен ден, защото съм непрекъснато сред тях – на курбаните за здраве, на празниците, на пазара, на улицата.“

Много са щастливите му мигове през тези 20 години. Особено когато види една мечта изпълнена.

„Като дете се радвах на първото изкуствено игрище на стадиона. От дете съм мечтал за осветено игрище, което беше недостижима мечта за нас, децата.  – казва Поли. – След това – детските площадки, които вече подменяме и реновираме. И когато вчера минах през обновената площадка на „Пич махала“ в Симитли и ме наобиколиха родителите – няма как да не съм съпричастен  и щастлив като тях.“

Една осъществена огромна мечта за него са

големите истински европейски спортни комплекси в Симитли и в Крупник.

„Ами паркът?- споделя  той. - Нашият парк е един от най-хубавите паркове в страната и нека не забравяме, че беше общинско сметище. И от  едно общинско сметище направихме прекрасен парк. Дадохме басейните на концесия и в община Симитли  имаме  в момента пет хубави минерални басейна плюс плувния басейн на стадиона, и още един минерален басейн в детска градина. 

Едва ли има друга община, която може да се похвали с толкова действащи плувни басейни.“

През тези 20 години са

изградени изцяло  четири нови детски градини,

останалите са реновирани и модерни, училищата в община Симитли са едни от най-хубавите  в страната – със съвременна материално-техническа база, красиви и модерни кабинети, спортни игрища.

„Продължаваме да печелим проекти за училищата и детските градини, за да ги поддържаме в добро състояние. – споделя кметът. – Наскоро при мен на гости ми беше учител по физкултура от Р Северна Македония, който като видя спортния комплекс на Средното училище в Симитли занемя...“

Много мечти за община Симитли са изпълнени, но

кулминацията на всичко, според кмета, е изграждането на новия мост над река Струма.

„И  тук е моментът още веднъж да благодаря на хората от общината и града, които масово ме подкрепиха, за да бъде назначена държавно-приемателна комисия и мостът да се отвори.“- казва той.

Апостол Апостолов обича да строи мостове – и в буквалния и в преносния смисъл. Той смело прокарва мостове между града и селата, между християни и мюсюлмани, между етноси и религии, между политически партии, институции.

„Мога смело да кажа, че съм близък приятел с ръководителите  на всички партии в държавата, в много добри отношения бях и съм с почти всички министър-председатели през моите мандати, с които съм работил като кмет, с всички министри. – споделя той. - И не само ги познавам – имам личен контакт и на база на тези добри лични контакти най-вече се случват много чудеса за община Симитли. Чудеса се случват особено, когато дойдат и на място видят резултатите, като видят каква прекрасна община сме, единствената община, която е между четири планини – Малешевска, Рила, Влахина и Пирин, като видят кръстопътя, на който се намираме от логистична гледна точка.

На перфектното място ни е поставил Господ в нашата държава и никой не може да ни подценява, успяхме с много работа да направим една община и да я поставим сред най-добрите в страната.

Най-важното – в прекрасно и спокойно място за живеене. Общината е подредена, осветени са улиците, осветени са църквите. Затова се стараем да работим, да печелим проекти, да обновяваме.“

И винаги е готов на битка за община Симитли и за благото на хората. Но и се разплаква при среща с човешката болка. И изгражда

завидна социална политика в община Симитли.

„Когато станах кмет преди 20 години, голяма част от родителите на деца с увреждания в община Симитли бяха заложници на своята мъка...Взех присърце тяхната болка  и успяхме бързо да направим Дома за деца с увреждания в Ораново, като веднага изградихме и Дом за възрастни хора с увреждания, защото децата растяха. Когато направихме първия дом, родителите на децата с увреждания като че ли излязоха от затвор – такова  чувство на радост и благодарност ни дадоха. И след това дойдоха идеите за всички социални центрове, които направихме в община Симитли и ще продължаваме да правим.“

Социалната политика е определяща за община Симитли през всичките тези 20 години за Апостол Апостолов. Създава добър екип, отделно работи силен Социален патронаж и се осигурява топъл обяд на над 400 души – самотни хора и хора с ниски доходи.

„Искам да подчертая, че така кандидатстваме, за да може всичките тези наши социални домове са с делегирани от държавата дейности, т. е.  цялата издръжка се заплаща от държава: работни заплати, консумативи, абсолютно всичко идва като субсидия от държавата. – казва той. - Това по никакъв начин не обременява бюджета на общината, напротив - облекчава го, а в същото време немаловажно е, че в домовете вече работят над 150 души – с хубава работа с добро заплащане, което не е за подценяваме.“

Над 500 животновъди заедно със семействата си  в община Симитли

развиват своя екологичен бизнес - на преференциални цени и община Симитли е единствената община в Българи, в която земите са разпределени, съобразно нуждите и пасищата са на цена от 4 до 4,8 лв/декар годишно.

Бъдещето на община Симитли е предопределено от два огромни проекта,  които  ще направят община Симитли в голяма индустриална община.

„Успяхме да извоюваме една от шесте борси „Зеленчукови продукти и риба“ да бъде на територията на община Симитли, защото изградихме първия високотехнологичен индустриален парк  на бившите погреби  и към който има много голям интерес от редица инвеститори. – споделя Апостол Апостолов -  Инвестиционните намерения са в РИОСВ, Басейнова дирекция и ще започнат да се строят тези високотехнологични заводи, където ще се разкрият нови работни места. И заедно с Първата индустриално зона, където привлякохме над 10 инвеститора с много работни места, Община Симитли ще се превърне в най-силно развитата индустриално община в Югозападна България  и с борсата може би и една от най-силно развитите  общини в България“

Всяка седмица община Симитли печели проекти по всички възможни програми,

нещо, с което едва ли ще се похвали друга община. Има подготвени проекти по всички направления, както и за саниране на всички блокове в цялата община. Зад това стои много работа, екипност, взаимно доверие – това е разковничето на успеха. Екипът на общината е млад като председателят на Общинския съвет Вилимир Александров е на 25 години, администрацията е отворена за идеите на всички, но най-вече за енергията на младите и компетентни  хора.

„Тук е мястото да благодаря на екипа, на жителите на община Симитли, на кметовете и кметските наместници, на бизнеса, църковните настоятелства, на партньорите, на всички, които спомагат да развиваме малката ни, прекрасна община Симитли. 

Заедно ли сме, нищо не може да ни спре.“

- казва с  благодарност кметът.

И от малък закърмен, до днес той обича своя град и община. Никога не е имал е имал колебания, никога не е мечтал да живее на друго място.

 Защото за него Симитли винаги е бил над всичко.