Премини към основното съдържание

Административен съд – Благоевград е потвърдил избора за кмет на община Симитли

Апостол Апостолов, Административен съд - Благоевград, решение

Със свое решение № 2287 от 29.11.2023 година Административният съд - Благоевград потвърди решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Симитли, с което е обявен изборния резултат за кмет на общината, съобщиха от съда. Административното дело бе образувано по жалба на Дамян Качулски, кандидат за кмет на община Симитли. 

От съда съобщават, че по делото са били събрани гласни показания при разпит на двама свидетели, по искане на жалбоподателя, извършена е и съдебна ревизия, чрез оглед на избирателните списъци в три секционни избирателни комисии на територията на общината. 

В хода на делото не са се намерили доказателства, които да сочат към нарушения на изборния процес, така съществени по естеството си, че да влияят на определения изборен резултат. Съдът е отчел, че в протоколите на секциите е записано, че изборите са протекли в спокойна и нормална обстановка. 

В решението си съдът отразява, че обявеният за избран кмет на Община Симитли Апостол Апостолов е получил 5 903 действителни гласове, което е не само повече от половината действителни гласове, но и повече от половината от всички подадени бюлетини. Правото си на глас са упражнили 8 412 избиратели, посочват от съда. 

Според съда сочените доводи в жалбата на Дамян Качулски са неоснователни и недоказани, поради което потвърждава решението на ОИК. Решението може да се обжалва в седемдневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд, информират от съда.