Премини към основното съдържание

29 април – Международен ден на танца

Международен ден на танца, танц,

Днес отбелязваме Международния ден на танца. През 1982 година Международният танцов комитет на Международния театрален институт (ITI) избира датата 29 април за Ден на танца.

Датата не е избрана случайно, а причината е, че на 29 април се празнува рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1727-1810).

Френският балетмайстор Жан-Жорж Новер е реформатор и теоретик на хореографското изкуство, влязъл в историята като "баща на съвременния балет". Новер е хореографът, който въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които са в основата на класическия танц.

Рождената дата на Новер – 29 април – е определена от ЮНЕСКО за празник на танца по цял свят. Защото „Целият съвременен танцов театър произлиза от неговите действени балети!“ – твърди Морис Бежар.  През 1759 г. излиза неговият труд „Писма за танца и балетите“, който полага основите на балетното „законодателство“. В книгата той обосновава принципите на балета като сценично изкуство, обединяващо танца, пантомимата, музиката и изобразителните изкуства.
Днес празнуват театри, опери и балети, съвременни танцови трупи, ансамбли за съвременни балетни и народни танци. В празнуването се включват както професионални, така и самодейни артисти.