Премини към основното съдържание

143 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ

image

3-ти март - Национален празник на България. Днес отбелязваме 143-тата годишнина от нейното Освобождение.

 

След започналата Руско-турска война през 1877 г., обявена в Кишинев, с манифест от император Александър II, на 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на войната. Тя завършва с победа на участниците в антиосманската коалиция, начело с Русия. Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

 

Датата не е избрана случайно. Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 г. Договорът е прелиминарен – т.е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите велики сили. Според него освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска, чиято площ е над 170 000 кв. км.

 

Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор и по тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 г. По силата на неговите клаузи, България е разделена на пет части.

 

В Деня на Освобождението си спомняме за героите, борили се да сложат край на робството.

 

Поклон пред тях!

 

Честит празник, българи!