Премини към основното съдържание

11 май - Ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий

11 май, Кирил и Методий

На 11 май почитаme Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Този ден се утвърждава през българското Възраждане като важен ден от празничната система на българите – Ден за почит на светите братя Кирил и Методий - създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата. Те са канонизирани като светци за превода на богослужебните книги и популяризирането на Библията на старобългарски език, както и за разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са за съпокровители на Европа, заедно със Св. Бенедикт от папа Йоан Павел II през 1980 г. Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, се доразвива като специфично българско явление. Той бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато православната Църква отбелязва празника на двамата свети братя. Църквата и училището са неразделни през Възраждането и през първото десетилетие на 20 век. 

Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина, намираме в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.  През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за св. Иван Рилски. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий по цялата българска езикова територия в Мизия, Тракия и Македония. Започват да го празнуват българите в Румъния, бесарабските и малоазийските българи. 

След 1878 г. 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители в границите на Българската екзархия. Тогава се заражда идеята за химн. През 1892 г. в Русе, Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва "Върви народе възродени". През май 1901 г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста. След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и Църква, вече се чества на един ден - само на 24 май. След 1969 г. се въвежда отделяне на църковния от светския календар, затова днес вече си имаме два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).

В годините на засилен интерес към историческото ни минало и преоткриване на важни моменти, свързани с периоди на възход на българската дьржава и култура, нашите възрожденци отделят достойно място на ролята на славянските просветители за културно-историческото развитие на Източна Европа. След повече от един век - през 1980 год., това признание ще дойде и от папа Йоан Павел II, който ги обявява за покровители на Европа. Днес 11 май се чества като църковен празник на Светите братя, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и на славянската култура.

На 11 май имен ден празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.