Премини към основното съдържание

Ученици от СУ ,,Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Симитли присъстваха на здравна беседа

здравна беседа

В една от откритите класни стаи на Средно училище ,,Св. Св. Кирил и Методий” -  гр. Симитли, бе проведен съвместен урок с медицинската сестра Илиана Христова и учениците от IV,,в“ клас, с класен ръководител Мария Шалдева.  Повода бе здравна беседа за видовете травми и оказване на долекарска помощ.

 

По интересен и атрактивен начин медицинското лице заинтригува четвъртокласниците с темата ,,Видове травми и оказване на долекарска помощ”. Медицинската сестра запозна учениците с видовете рани: контузни, разкъсано-контузни, порезни, огнестрелни и прободни. Те слушаха с интерес за първа помощ при раните.  Тя им разказа, че обработката на раната се състои от: промиване с кислородна вода; почистване на кожата около раната с памук, напоен със спирт или йодна тинктура; върху раната се поставя стерилна марля; превръзката се извършва с лейкопласт или бинт; при повърхностни или слабокървящи рани може да се постави анкерпласт, като почистването на полето около раната е задължително. Пострадалият веднага се насочва към медицинско заведение. Превръзката трябва да е плътна, но да не притиска силно превързаната част. Навиването на бинта се извършва от ляво надясно, като се започва от по-тънката част на тялото или крайника и се отива към по-дебелата.

 

В практическата част на заниманието медицинската сестра показа нагледно видовете превръзки. Учениците бяха активни участници в урока. Всички благодариха на г-жа Илиана Христова за полезната информация и съветите за предпазване от наранявания, а тя обеща за още такива срещи със здравна тематика.

 

На финала на срещата г-жа Шалдева се пошегува, като каза: „Юнак без рани няма, но трябва да бъдем отговорни не само към своето здраве, но и към здравето на нашите близки”.