Премини към основното съдържание

Св. Аленсадър Невски бе почетен в едноименния параклис в подножието на връх „Кръста“

Параклисът „Св. Александър Невски“ в подножието на връх „Кръста“ днес отбелязва своя храмов празник. 23 ноември е определен от Православната църква като ден, в който почитаме Св. благоверния княз Александър Невски, покровител на руското войнство през Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

 

Кметът на Симитли Апостол Апостолов, заедно с председателя на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров и кметовете на селата Сушица и Ракитна – Георги Митрев и Стефан Костов и тази година не пропуснаха да се качат до параклиса и да запалят свещ за здравето на всички жители на общината и на цялата страна.

 

Изграждането на параклиса „Св. Александър Невски“, който се намира в подножието на връх "Кръста", при 22-метровия християнски символ в село Ракитна, започва на 6 август (Преображение Господно) през 2018 година.

 

Желанието на местните хора било този градеж да стане неразделна част от облика на мястото, където по време на Руско-турската война 1877-1878 г. глашатаите застигат войските на майор Орлински с вестта за примирие. Там е побит меч и са изречени думите: „До тук е България!“

 

Днес параклисът е приеман като символ на родовата памет. Основен инициатор за изграждането му е кметът на село Ракитна Стефан Костов, със съдействието на кмета на община Симитли Апостол Апостолов. В изграждането на храма участие вземат и много местни жители.

 

Св. Александър Невски е роден през 1220 година. Живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Св. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

 

По-късно св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Но св. княз действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. Св. Александър Невски предал Богу дух на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст. Бил погребан в съборната църква в манастира "Рождество Богородично", близо до гр. Владимир. На гроба му ставали множество чудеса. При император Петър Велики мощите на св. Александър били тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра.

 

При посещението в Москва църковната делегация, водена от Българския патриарх Максим, получи безценен дар-частица от мощите на св. княз Александър Невски. Великият руски княз се прославил като смел защитник на православната вяра и своя народ от нашествията на татарите. В края на живота си пожелал да приеме монашество. Мощите му се съхраняват в Александро-Невската лавра, където извършват много чудеса. На 18 октомври 1998 година, след св. Литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца бе пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".