Премини към основното съдържание

СУ „Св. Св. Кирил и Методий” – град Симитли отбелязаха Европейския ден на езиците с иновативен интердисциплинарен урок

Ивайло Златанов, Таня Янкова, открит урок

 

За поредна година, ученици и учители от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“- град Симитли, отбелязаха 26 септември- Европейския ден на езиците. Учениците от 9.а и 9.б класове и техните учители Кристина Мишева, Теменужка Николова и Станислав Топузов изпълниха с дух и сърце своя проект „Цифрова Европа”- иновативен интердисциплинарен урок.

Гости на събитието бяха г-н Ивайло Златанов – Началник на РУО Благоевград, г-жа Юлиана Христова – старши експерт по БЕЛ и ЧЕ в РУО Благоевград, г-жа Евгения Георгиева – зам.-кмет на община Симитли, г-н Вилимир Александров – председател на Общинския съвет, директорът на СУ – град Симитли – г-жа Таня Янкова и зам.-директорите – г-н Борислав Дафков и г-жа Ваня Добринска, директорът на ОбУ „Св. Паисий Хилендарски” – с. Долно Осеново г-жа Лиляна Качулска. Присъстваха и колеги от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“- с. Крупник, ОбУ „Св. Паисий Хилендарски“- с. Долно Осеново, учители от училището.

Гости на празника бяха и колеги от Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“- град Гоце Делчев, иновативно училище, с което родното ни училище поддържа професионални и топли взаимоотношения.

През изминалата учебна година, учениците от двата класа посетиха Dream Space- STEAM център, град София. Учениците видяха вълнуващи възможности за решаване на глобалните проблеми с помощта на дигиталните технологии и инструменти. Това породи и идеята за организирането и изпълнението на този иновативен интердисциплинарен урок.

Една от целите на урока бе формиране на чуждоезикова комуникативна компетентност у учениците посредством работа с компютър и използване на софтуерни продукти на английски език. Бидейки българи, учещи в българско училище, учениците започнаха с рецитиране на патриотични стихове от българската словесна съкровищница.

„Но ний знаем, че в нашто недавно

свети нещо ново, има нещо славно,

що гордо разтупва наште гърди и в нас

чувства силни големи плоди.“

и още

„Земя като една човешка длан...

Но по-голяма ти не си ми нужна.“

След този емоционален момент гостите се пренесоха в легендата за Вавилонската кула и възникването на езиците. Последваха няколко въвеждащи игри за откриване на континенти и държави в електронна платформа. Учениците показаха завидни знания и умения за боравене с електронни ресурси. Освен това много умело бе акцентирано върху символиката, азбуките и химните, с идеята за „Единство в многообразието”.

Последва красива виртуална разходка сред най-известните европейски забележителности, разказана на английски и преведена на български език. Учениците изтъкнаха и предимствата на България като туристическа дестинация- исторически и природни забележителности, храна, дружелюбни хора.

Силно емоционален момент от урока беше частта, в която ученици от класа споделиха лични истории от живота си в европейските страни. Пред очите на гостите бяха споделени кадри от семейните архиви. Елена Мари Вегнер се представи на немски език, Джъстин Димитров на английски език, Андрей Миленков на гръцки език, Костантино Еленков на италиански език.

Знанията бяха проверени с кратък електронен тест и резултатите показаха, че с подобни уроци резултатите са вдъхновяващи.

За финал, Николай Боянски поздрави присъстващите с „Изповед“ на Петко Славейков, с което отново всички усетиха и почувстваха красотата и богатството на родния български език.

Г-н Златанов- Началник на РУО Благоевград, повдигна настроението и самочувствието на учениците като им зададе въпроса „Коя е единствената държава в света, запазила името си от самото си създаване?“

Всички едновременно отговориха: БЪЛГАРИЯ!