Премини към основното съдържание

Православната църква почита паметта на Свети Наум Охридски

Свети Наум Охридски

На 20 юни църквата почита паметта на преподобния Наум Охридски и на свети Калист, Цариградски патриарх.

Паметта на преподобния Наум Охридски се чества и на 23 декември, в който ден е починал през 910 година, но тъй като тогава е предпразненство на Рождество Христово, паметта на този български просветител се чества повторно и на 20 юни.

Свети Наум Преславски (или Наум Охридски) е средновековен учен, книжовник и светец. Православната църква го тачи и като един от светите Седмочисленици. Сведенията за живота му преди пристигането в България са оскъдни. Има предположения, че е българин от Мизия. Според житието на Кирил и Методий от Климент Охридски, Наум участва в тяхната мисия във Великоморавия, а през 868 е ръкоположен в Рим.

През 886 Наум е изгонен от Великоморавия, след като прекарва известно време в затвора, заради своята съпротива срещу влиянието на германския клир. Той пристига в България, заедно с Климент Охридски, Сава, Ангеларий и може би Горазд. Манастир Св. Наум в Македония.

Свети Наум работил и в новата столица Преслав при цар Симеон Велики. А след ръкополагането на свети Климент за Охридски архиепископ Наум поел книжовната и образователната дейност в Охрид и околните земи. Построил и манастир на южния бряг на Охридското езеро, където работил заедно с други монаси, свои ученици. Упокоил се от трудовете си в 910 г. и бил погребан в същата обител, където и сега се пази гробът му.

Свети Калист живял през XIV век. Бил високообразован клирик, последовател на богослова Григорий Палама и на исихаста Григорий Синаит, при когото се запознал с българина преподобния Теодосий Търновски (после написал житието му).

В 1350 г. Калист бил избран за Цариградски патриарх. Положил много усилия за опазване на православната вяра. Починал в 1364 г.

Имен ден днес празнуват Наум, Бисер, Бисерка.