Премини към основното съдържание

Почитаме Св. Иван Рилски Чудотворец - закрилника на българския народ

На 19 октомври, Православната църква почита паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец, който е смятан за небесен закрилник на българския народ!

 

Светецът е роден около 876 г. в село Скрино, край днешния град Дупница. Като младеж е бил пастир. Постъпва в манастира "Св. Димитрий" във Влахина планина, където получил образование и приел монашеството. Не е останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Обикалял е много места из българските територии, докато се установил в Рила планина, където останал до края на живота си и основал едноименния манастир.

 

Иван Рилски починал на 18 август 946 година, като е бил погребан в притвора на църквата на манастира, в каменна гробница, която е запазена и до днес. Скоро след смъртта му мощите му са преместени в Сердика (днес София) и вероятно тогава е бил и канонизиран. През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела ІІІ превзел Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран, през 1187 г. мощите са върнати в Сердика, а през 1194-1195 г. са пренесени в тогавашната столица Велико Търново. От 1469 г. мощите на светеца са върнати в обновения Рилски манастир.

 

По инициатива на Българския лекарски съюз на 19 октомври се отбелязва и Денят на българския лекар, тъй като св. Иван Рилски е обявен за покровител на медиците.