Премини към основното съдържание

Почетоха Св. Мина във височините на квартал Ораново

Един от най-приветливите и красиви храмове в община Симитли посрещна миряни за своя храмов празник днес. Паркалисът, наречен на Светеца, покровител на семейството – Свети Мина, се намира на свято място, във височината над квартал Ораново, в махала „Косячка“.

 

Отец Спас и отец Велизар отслужиха Божествена света литургия и благословиха миряните. Кметът Апостол Апостолов, народният представител - Стефан Апостолов и председателят на Общински съвет - Симитли Вилимир Александров също посетиха святото място, за да запалят свещ за здраве.

 

Храмът в симитлийския квартал „Ораново” е вдигнат по инициатива на Бойко Везенков. Роденият в Полето – Везенков, се застъпва пред кмета на Симитли Апостол Апостолов за издигането на параклис в квартал „Ораново”, на място, където преди векове е имало оброчище. Общинското ръководство осигурява необходимите средства за изграждането на храма. Християни от квартала, чиито имена са изографисани по стените му, също помогнали за инициативата. Изграждането на параклиса приключва през 2008 година. Вече изографисан, храмът прави впечатление с интересен стенопис.