Премини към основното съдържание

Петровден е! Честит празник!

Петър и Павел, Петровден

На 29 юни Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Празникът е познат сред народа още като Петровден.

Светите равноапостоли Петър и Павел, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много страдания и гонения и били наречени „първовърховни престолници и вселенски учители”. Петър - беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи.

Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67-ма година, заедно със сподвижника му Петър, са разпънати на кръст от император Нерон в Рим.

Според народните вярвания, Христовите апостоли са не само братя, но и близнаци. Свети Петър бил удостоен с висока длъжност, а именно да пази портите на рая, преценявайки дали да пусне душата на човек в него или да го отпрати към ада. Той измервал с везна добрите дела спрямо човешките грехове и бил неумолим дори пред собствената си майка, която изпратил в ада, тъй като се оказало, че лошите й постъпки на Земята са натежали повече от добрините, които е сторила приживе.

В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки - петровки. На някои места те се раздават като помен за починали деца.

В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи - обикновено през първата половина на деня.

Честит празник на всички, които носят имената:  Павел, Павлета, Павлин, Павлина, Пейо, Пенка, Пенко, Пенчо, Пеньо, Пепа, Петрана, Петранка, Петър, Петьо, Петя и Полина, Камен, Кремена.

Община Симитли ще отбележи празника с курбан за здраве в село Мечкул от 12:00 часа и в село Брежани от 13:00 часа.