Премини към основното съдържание

Петльовден е - празникът на мъжката рожба

Петльовден

Днес 2 февруари се почита празника - Петльовден, който в народния фолклор се приема като празник на мъжката рожба, мъжката плодовитост и съхранение на мъжката сила.


Поверия и легенди за Петльовден идват още от времето на турското робство, през което време хората плащали кръвен данък. Точно по това време на годината, поробителите минавали за най-тежкия данък, като отнемали малките български момчета за еничари. От която къща вземели момче, те поставяли кървав знак на портата. Легендата разкава, че една майка за да не даде момчето си за еничар, заклала петел и с кръвта му белязала външните врати на дома си и по този начин да заблуди поробителите, че детето вече е взето.

 

И наистина, щом те видели кръвта на вратата, подминали къщата, убедени, че детето вече е взето. В чест на петела празникът е наречен от народа Петльовден. Петелът е птицата, която посреща слънцето, той възвестява идването на новия ден, новото начало, символ на раждането и плодовитостта на мъжките рожби, поради което е избран и за ключов за празника.

 

Според традицията, на този ден жертвената птица се заколва на прага, а с кръвта ѝ по челата на момчетата се прави кръстен знак, за да бъдат живи и здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата се запазват и използват при болести на децата. Закланият петел се сготвя, а от него се раздава на съседи и близки за здравето на момчетата, които са продължителите на рода.