Премини към основното съдържание

Отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право

Световен ден на книгата и авторското право, книга,

На 23 април се отбелязва Световния ден на книгата и авторското право (World Book and Copyright Day). Денят се чества от 1995 г., а датата 23 април e символична за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е и деня на раждането или смъртта на такива известни автори като Морис Дрюон, X. Лакснесс, Дж. Пла и Мануел Мехиа Валехо.

Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, деня на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

С празнуването на този ден в целия свят ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

По повод Световния ден на книгата и авторското право, Обединено училище „Св. Паисий Хилендарски“ – село Долно Осеново ще проведат открит урок на 24 април 2024 година на тема „Българската следа в световната литературата или как „малката“ българска книжка получи награда „Букър““.