Премини към основното съдържание

Община Симитли бе домакин на кръгла маса „Изграждане на устойчиво бъдеще за местния бизнес и общността чрез електрическа мобилност“ по проект E.VE.CR.I Local-e

В Община Симитли днес се проведе „кръгла маса“ на тема „Изграждане на устойчиво бъдеще за местния бизнес и общността чрез електрическа мобилност“ по проект E.VE.CR.I Local-e, който е иницииран от Алианс на производителите на екологична енергия (SPEE BG), Центърът за изследвания и технологии Хелас към Гръцкия институт за транспорт и Българската асоциация за електромобили (BAEPS). В рамките на проекта са планирани общо 12 кръгли маси с участието на местната власт, малък и среден бизнес, неправителствени организации и други заинтересовани участници, които ще се състоят в следващите месеци. Целта на провеждането им е да са разяснят ползите от инсталирането на електрозарядни станции за развитието на бизнеса в региона, както и заинтересованите участници да изразят намерение да се включат в инициативата за изграждане на електрозарядни станции на техните обекти.

 

Участие взеха представители на бизнес средите в общината, както и заинтересовани граждани към електрическата мобилност. Представени бяха целите на проекта E.VE.CR.I, презентирани бяха предимствата на електрическите превозни средства и възможностите за инсталиране на зарядни станции в региона. Преди началото на срещата, желаещите участници имаха възможност да се включат в демонстрация и тест-драйв на електромобил.

 

E.VE.CR.I ще стимулира развитието на пограничните райони на България и Гърция чрез изграждане на 50 лесно достъпни и постоянно функциониращи станции за зареждане на електромобили, като 25 ще бъдат изградени във всяка от двете държави. Те ще бъдат позиционирани в четири региона - централна и източно македонска част в Гърция и югозападна и централно-южна България, по пътищата, свързващи Петрич и Сандански със Серес, Гоце Делчев с Драма и Кавала, Смолян и Златоград с Ксанти, Кърджали с Комотини, Свиленград с Александруполи. Очакванията са зарядните станции да бъдат инсталирани и в Александруполи, Драма, Елефтеропули, Кавала, Като Неврокопи, Комотини, Ориестас, Серес, Солун, Тасос, Ксанти, Симитли , Банско, Благоевград, Доспат, Гоце Делчев, Кърджали, Момчилград, Петрич, Сандански, Смолян, Свиленград, Велинград, Златоград и по пътищата с по-малки градове и села между тях.

 

Разширяването и развитието на мрежата от електростанции в трансграничните райони има множество положителни въздействия. От една страна това са повишената енергийна ефективност, редуцирането на парниковите газове, които влияят върху качеството на въздуха и качеството на живот, а от друга - влияят позитивно върху развитието на предприемачеството, партньорството и споделянето на знания между малки бизнеси и общински структури.

 

Проектът E.VE.CR.I Local-e е устойчивият отговор на настоящата ситуация. Едно от основните предизвикателства за използването на повече електромобили днес е липсата на постоянно достъпна, лесна за ползване и широкоразвита мрежа от зарядни станции. В допълнение, районите в близост до границата, където се случват множество пътувания между съседските държави, възможността за използване на електрозарядна мрежа в съседната страна е от ключова важност. В България и Гърция, подобно на повечето напреднали европейски държави, постепенно се развиват.

 

Съ-основател на проекта е и Европейският регионален фонд за развитие и националните фондове на държавите участнички в програмата за кооперативност Interreg V-A “Greece-Bulgaria 2014-2020”.

 

Съдържанието на настоящия текст е отговорност на BAEPS и под никаква форма не следва на негова база да се правят изводи за гледните точки на Европейския съюз, страните - участнички, управляващия орган и секретариат.