Премини към основното съдържание

Министър Коритарова инспектира строителството на два инфраструктурни обекти в Община Симитли

Апостол Апостолов, МРРБ, Виолета Коритарова, министър Коритарова,

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова днес бе на посещение в Симитли, която бе посрещната от кметът на Община Симитли Апостол Апостолов.

На проведената среща министър Коритарова каза, че днес е в общината, за да провери два обекта, които вече се изпълняват с финансиране от инвестиционната програма за общински проекти, финансирани от националния бюджет по решение на 49-ото Народно събрание. Това са "Благоустрояване на парк село Крупник“ и "Реконструкция на спортно игрище – стадион, село Полена“.

На проведената среща в Общинска администрация – Симитли също присъстваха и кметовете на Община Разлог Красимир Герчев и Община Банско Стойчо Баненски, които обсъдиха важността на инвестиционната програма за общинските проекти и изразиха положителното си становище относно програмата.

На срещата с тримата кметове, министър Коритарова каза, че не и е харесала тапата на Симитли, и затова работят по облекчаване на трафика, като добави, че в участъка се изгражда трета лента на Е-79 с дължина 600 метра, която ще свърза пътния възел с края на АМ "Струма“, за да може потокът от Банско в посока София да има своя лента, така няма да се изчаква потока от Кулата и Сандански. Това обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.

"Община Симитли има много подадени обекти. По тяхно искане миналата седмица преведохме първите аванси. Днес сме тук, за да проверим дали тези аванси са предоставени и дали действително е започнала строителната дейност. За нас е голямо удоволствие да видим, че проектът се изпълнява. Сроковете са доста скъсени, но сега е строителния сезон и всичко, което може да бъде изпълнено, трябва да бъде. Междувременно видяхме и подмяната на ВиК инфраструктурата в село Крупник, след което ще бъде направена и реконструкция и рехабилитация на уличната инфраструктура. Именно това са приоритетите, които са предвидени от Общината, за да бъдат изпълнявани и това е технологичният ред“, каза още министър Коритарова.

От своя страна кметът на Община Симитли Апостол Апостолов заяви, че общият брой на подадените проекти е 23 на стойност 15 млн. лв., а министър Коритарова отбеляза, че финансирането за тях се осигурява от държавния бюджет, има сключени договори с изпълнители, като авансово МРРБ превежда 20 % от стойността на сключените договори за строително-монтажните дейности.

По темата за магистралата през Кресненското дефиле председателят на УС на АПИ инж. Йордан Вълчев взе отношение и уточни, че обжалванията са минали и започват с проектирането на трасето. Това ще стане след около година, когато ще започне строителството.

На събитието присъстваха областният управител на област с административен център – Благоевград Георги Динев и заместниците му Елхан Кълков и Христо Ангелов, както и кметът на Крупник Александър Равначки.

Малко по-късно министър Коритарова и екипът й посетиха и село Полена, където се изпълнява втория обект „Реконструкция на спортно игрище  – стадион, с. Полена“. Там гостите бяха посрещнати от кметът на селото Веселин Топузов.