Премини към основното съдържание

Инициативи за Деня на будителите в СУ Симитли

СУ Симитли - ученици и учител

В навечерието на Деня на народните будители – 1-ви ноември, в Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – град Симитли, бяха реализирани редица тематични инициативи. Ученици от 10. и 12. клас създадоха арт композиция „Окото на будителите”, композирана във фоайето на втория етаж, за да напомнят, че като горди наследници на народните будители наша отговорност е да отстояваме българския дух и българската памет, да пазим чистотата на родния си език и да се гордеем с историята си.

На 27.10.2022г. (четвъртък) училищната библиотека се превърна в пространство на „Живата библиотека”, организирана от Вяра Боянска – старши учител по БЕЛ. Учениците от 12. клас и присъстващите гости на инициативата имаха възможност да влязат в пряк диалог с „живите” книги, които разказваха, вдъхновяваха и предаваха примера си на останалите.

Идеята на това иновативно занимание бе да не съдим за книгите по техните корици, а да открием смисъла в срещата си с тях, в проникновеното докосване до магията на словото.

Срещата с книгите предизвика интересна дискусия. А учениците получиха награди за участието си във викторината, свързана с представянето на участниците в „Живата библиотека”.

За учителите – съвременните будители, бяха изработени тематични книгоразделители. Всеки от тях ги получи с пожеланието да отделя страниците на любимата си книга и да се гордее със светостта на своята мисия.

Кулминация на изявите във връзка с Деня на народните будители – 1-ви ноември, бе създаденият от учениците от гимназиален етап проект „ПОКЛОН, БУДИТЕЛИ!” под ръководството на старши учител Вяра Боянска. Филмът е създаден, за да припомни святото дело на будителите и да ни прикани с вяра и дела да отстояваме българщината и ценностите си!