Премини към основното съдържание

И тази година няма да има Празник на брежанския кестен

С красивата златна есен в Брежани, с узряването на най-сладките кестенови плодове, сдружение „Хора и традиции“ и цялото село с обич подготвят празника на брежанския кестен.

 

Идеите за тази година били мащабни - срещи с писатели, детски празници, кулинарна изложба, богата концертна програма, художествен пленер, изложби и мн. други, казва зам.- председателят на Сдружение "Хора и традиции" Снежана Стоименова. 

 

"Искаше ни се светът да е преодолял вируса и да продължим всички заедно да се събираме, да отрупаме площада на селото – с плодовете на есента и най-вече с кестеновите продукти, да седнем на големите трапези, да се хванем на хорото, да се усмихнем...

 

Но, пандемията е факт. Както и славата на празника", посочва тя.

 

Ако се обяви, десетки автобуси с туристи ще влязат в селото, празникът е обичан и посещаван от много хора и от общината, и от региона. И реално се застрашава здравето на местната общност, смятат организаторите.

 

"Когато се поставят на везните празникът или здравето на местното населението, организаторите сме категорични, че избираме здравето. 

 

Мислено е и за „зелени коридори“, но не са възможни. Само като замирише на печени кестени или пък засвири оркестърът...струпването е невъзможно да се избегне.

 

ПРАЗНИК НЯМА ДА ИМА", съобщава Стоименова.

 

И все пак организаторите категорично подчертават, че сдружението няма да се откаже да организира празника в бъдеще. Както няма да престане да търси възможности за неговото финансиране. 

 

Сдружението е подготвило добри проекти в областта на културното наследство на региона и културата въобще. 

 

Празникът на брежанския кестен е жив, защото е в сърцата на всички, които го създадохме и го превърнахме в емблема на Брежани, отбелязва Стоименова.