Премини към основното съдържание

И дъждът не спря банкета на кукерската група на кв. Ораново - Център. Малки и големи се веселиха до зори

Стотици участници в кукерска група “Ораново”, семействата им, жителите и гости на квартала се събраха в събота на големия кукерски празник, организиран от кукерската група на кв. Ораново – център. 

 

Стана традиция сурвакарите от Ораново – център да закрият сезона на кукерските банкети и да събират гости от всички кукерски групи на общината и региона. 

 

За големия си празник организаторите започват да се приготвят рано: мъже и жени, деца, майки и бащи, баби и дядовци се включват в работата, за да да не липсва нищо на всички, дошли да се веселят заедно. В събота вечер масите бяха подредени, салатите приготвени, храната и напитките - също и чакаха само гостите.
Празникът започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Спас Веселински. От целия кв. Ораново, от цялата Симитлийска община, от региона започнаха да прииждат хора, за да уважат празника на сурвакарите.  И въпреки проливния дъжд, никой не си тръгна. С чадъри, дъждобрани и якета, гостите стояха, а домакините, сред които бяха бившият председател на Общински съвет – Симитли Владимир Христов и настоящият председател на местния парламент Вилимир Александров, мокри разнасяха напитки и храна, с което доказаха, че има ли желание, мерак и обединение, нищо не може да ги спре. 

 

Сред гостите на празника бяха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, кметове на населени места от община Симитли, директорът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Симитли Таня Янкова, общински съветници, служители на общинска администрация и много приятели на кукерите от Ораново. 

 

Оркестър „Идоли“ поддържаше градуса на настроението високо до ранни зори, дълги хора се виеха през цялата нощ, а красива заря озари небето и огласи наблизо и надалеч, че квартал Ораново празнува.