Премини към основното съдържание

Децата от група „Звънче“, филиал „Черниче“ на ДГ „Радост“ отбелязаха празника „Въведение Богородично“

 

Празник е днес, щерко, ден на семейството. Много щеше да е добре, ако ясно небето тая заран стоеше, защото това знак носи, че през лятото пчелите ще са добри,ще се наредят и много мед ще ни дават...“ - из книгата „Думам ти щерко”, авт. Нели Овнарска – Милушева.

 

В група "Звънче", филиал "Черниче" пресъздадоха обредите свързани с Вълча Богородица. На този ден, народът ни гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево – зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

 

Освен като ден на семейството, 21-и ноември се нарича и Вълча Богородица. Това е така, защото само Божията майка можела да влияе на дивите животни, да ги омилостивява и възпира от пагубни за човека действия.

 

Инициативата е вдъхновена от книгата на Нели Овнарска - Милушава - „Думам ти щерко”, като в рамките ѝ децата от всички филиали на ДГ „Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на Детска градина „Радост„ Виктория Янчева.