Премини към основното съдържание

Честито Възкресение Христово!

Честито Възкресение Христово, скъпи читатели! 

Бъдете здрави и не губете вярата! Бъдете благословени! 

 

Днес е Великден! Най-големият празник за всички християни. Празникът на празниците.

 

Смята се, че Възкресението на Иисус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

 

Според православната традиция, Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Иисус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на Кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на празника.

 

Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Иисус Христос изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

 

В евангелските текстове често се споменава, че приживе и Възкресението си след три дни. И когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

 

В навечерието на самия Великден се ходи на църква. След празничното богослужение християните отнасят запалените свещи вкъщи. На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще се окаже най-здраво. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже "борец", ще бъде най-здрав през годината. По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят Великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почит.

 

Не забравяйте, че Великден е не три дни, а цели седем – тъй наречената Светла седмица, а в продължение на цели 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!