Премини към основното съдържание

61 първокласници за първи път ще прекрачат прага на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Симитли, очаква ги специално тържество

Броени часове преди началото на новата учебна 2021/ 2022 година в Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли тече трескава подготовка за посрещане на учениците. Особено важен ще бъде денят за първокласниците, които тази година са 61.

 

По традиция празничната програма за първия учебен ден ще бъде на 15 септември от 09:00 часа в двора на училището. Тържествената част ще започне с изпълнение на духовия оркестър към учебното заведение, а класните ръководители на четвърти клас са подготвили кратък музикално – сценичен поздрав към всички ученици, учители, родители и гости.

 

Още в първите минути на първия учебен ден , алките първокласници ще покажат своята артистичност пред съученици и гости, а г-жа Таня Янкова – директор на училището ще поднесе приветствие по случай откриването на новата учебна година.

 

В програмата ще вземат участие изпълнители от детски танцов състав „Изворче“ и мажоретен състав при читалище „Св. Климент Охридски“ с ръководители Калинка и Любомир Марянски.

 

Училищния праг за първи път ще прекрачат 61 първокласници, които ще се обучават в три паралелки. Всяка една от госпожите ще посрещне своите учениците с питка и мед в класната стая. Програмата за първокласниците ще продължи и в самата класната стая, без присъствието на родителите заради противоепидемиологичните мерки, въведени в България заради увеличаващия се брой на заболелите от COVID – 19.

 

15 септември ще бъде по-специален и за 36-та зрелостници на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли, които за последен път ще посрещнат първия учебен ден. Това всъщност са първите дванадесетокласници, които ще завършат втори гимназиален етап с профили „Хуманитарни науки” с ИИЧЕ и „Физическо възпитание” с ИИЧЕ, от влизането в сила на новия закон за предучилищно и училищно образование.

 

Важно е да уточним, че тази учебна година ще започне присъствено, въпреки нарастващия брои на хора, положителни за коронавирус. Директорът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Таня Янкова уточни, че имат изготвен план за учебната година, който е съобразен с всички препоръки на Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването. Задължително ще се спазват всички необходими мерки, които включват: дезинфекция, график на учебните занятия, който позволява да се разминават часовете на начален, прогимназиален и гимназиален етап, блок часове и т.н.

 

При неблагоприятния, „тъмночервен” сценарий, ще се преминава към обучение от разстояние в електронна среда в платформата Microsoft Teams. „Вече имаме своя двугодишен опит в електронното обучение и сме по-подготвени да посрещнем това предизвикателство“, каза още Янкова.

 

Като директор на най-голямото училище на територията на Община Симитли Таня Янкова отбеляза, че обучението в електронна среда е истинска, реална, висока квалификация на учителския колектив.

 

„То активира стопроцентово потенциала на учителите, които всеотдайно отдаваха сили и енергия да обучават своите ученици, да ги консултират за успешното изпълнение на поставените задачи, да проверяват и осигуряват постоянна обратна връзка на ученици и родители. Електронната платформа даде възможност за необятен обем споделена информация, за бърза и ефективна обратна връзка, за използване на възможностите на много приложения. Ако трябва да обобщя само с няколко думи: опит, устойчивост, гъвкавост, активна и изразена гражданска ангажираност и отговорност към обществото“, подчерта тя.