Премини към основното съдържание

22 април - Отбелязваме Международния ден на Земята

Денят на Земята, Земята, Планетата Земя, международен ден,

На 22 април отбелязваме Международния ден на Земята. Целта е да се напомни на международната общност за пряката завимост между човека, планетата и нейните екосистеми. 

За първи път Денят се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада, като милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнес среди да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

За изминалите години Денят на Майката Земя – 22 април се превърна в най-големия нерелигиозен празник в света, отбелязван от над един милиард души. Република България бе между първите страни в света, които още през 1993 г. се присъединява към отбе­лязва­нето на 22 април с различни иници­ативи. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Темата на Деня на Земята през 2024 г. е „ПЛАНЕТА СРЕЩУ ПЛАСТМАСИ“, която тема поставя фокуса и насочва вниманието към формирането на колективен ангажимент за справяне с кризата с пластмасите, чрез намаляване на производството на пластмаса с 60% до 2040 година и изграждане на бъдеще без пластмаса, защото само рециклирането не е достатъчно.

Възстановяването на Земята зависи от всеки един от нас  - не само защото ни е грижа за природата, но и защото живеем на нея. Здравата планета не е опция - тя е необходимост за да поддържаме нашето здраве, оцеляване, щастие, поминък и работни места.