Премини към основното съдържание

След години борба на кмета и депутата, започна реконструкцията на моста

От днес се спря движението и започна реконструкция на моста над река Струма, който свързва центъра на Симитли с квартал "Ораново". Съоръжението е строено по време на Втората световна война от немци, разказа за БТА кметът на Община Симитли Апостол Апостолов. През 2000 година Общината получава официално писмо от германска фирма, в което е посочено, че срокът на годност на съоръжението е изтекъл и мостът вече не е безопасен за преминаване.

 

Движението по моста е изключително натоварено и от превозни средства, и от пешеходци. По съоръжението, което свързва централната част на Симитли, където са административните сгради, с един от кварталите, на ден минават стотици автомобили.

 

След близо две десетилетия, усилията на общинското ръководство мостът да бъде реконструиран дават резултат, след като ремонтът на съоръжението е включен в проекта за ЛОТ 3 от автомагистрала "Струма". Предстои да бъде изцяло демонтиран старият железен мост, а на негово място да бъде изградено ново, съвременно съоръжение, с две ленти за движение, пасарелки за пешеходци и модерно осветление. Товароносимостта на новия мост ще позволи по него да преминават и товарни автомобили, което допълнително ще даде тласък на индустриалното развитие на общината, категорични са от общинското ръководство.

 

В периода, в който преминаването по моста ще е невъзможно заради ремонтните дейности, от Община Симитли организират безплатен транспорт за жителите на квартал "Ораново" до общинския център и обратно. Очакванията са до края на годината новото съоръжение да бъде готово и пуснато в експлоатация.

 

 

Репортер и оператор - Десислава Велкова
Монтаж - Валя Ковачева
Материалът може да се види в сайта на БТА и в страницата на БТА във Facebook:  
http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_ihtg89jn

https://fb.watch/7LcECNjLGd/