Премини към основното съдържание

Приключи и тазгодишното  издание на фестивала "Симитлия - Древната земя на кукерите" 2023

Симитлия - Древната земя на кукерите, Кукерско дефиле, кукери

Приключи и тазгодишното издание на фестивала "Симитлия - Древната земя на кукерите" 2023С над 15 000 хиляди публика премина XIX-то издание на фестивала за кукерски и маскарадни игри в Симитли. Всички те имаха възможност да наблюдават уникалното дефиле от кукери и красиви персонажи на стадион "Септември" в Симитли. Хиляди бяха ревностни пазители, които взеха участие на една от най - старите ни традиции и за пореден път показаха, защо Симитли е ДРЕВНАТА ЗЕМЯ НА КУКЕРИТЕ и защо в нашата община се прави най - хубавия фестивал на кукерските и маскарадните игри.

 

В продължение на 10 часа стадиона в Симитли се превърна в своеобразна сцена за едни от най - добрите кукерски групи от цялата страна. В дефилето участие взеха 29 групи, от които 11 от община Симитли и 18 гостуващи от различни краища на България –  Павел Баня, Коларово, Бачево, Банско, Благоевград, Петрич, Габра, Христо Даново, Карлово, Земен, Климент, Александрово, Варвара и село Габерово.

 

Наистина земята  под краката им се тресеше, а публиката с интерес наблюдаваше какво се случва на стадиона и извън него, както и за всички, които имаха възможност да наблюдават дефилето на кукерските групи, чрез ефира на телевизия „Родина“, където се излъчваше директно XIX издание на фестивала. Уникални бабугери, кукери, колоритни старци, атрактивни малки мечета,  мечки и мечкари, красиви хора, облечени в народни носии, попове и всякакви други персонажи - кой от кой по - интересен и впечатляващ бяха сред участниците, които се открояваха във фестивала.

 

Всички групи, които дефилираха на нашия фестивал, изказаха специални благодарности към кмета на община Симитли Апостол Апостолов и всички останали, участвали в организацията на "Симитлия - Древната земя на кукерите" 2023. Благодариха за това, че имат уникалната възможност да научат своите деца, внуци и близки, че традициите са живи и трябва да бъдат продължени и точно тук в нашата си община само можем да го направим!