Премини към основното съдържание

Община Симитли отбеляза Освобождението с поход по пътя на освободителите до връх Кръста

Трети март, 3 март, Освобождение

Община Симитли отбеляза 145-ата годишнина от Освобождението на България с поход по пътя на освободителите до връх Кръста, край Ракитна.


 
С развети трибагреници в ръка, много родолюбци, от всички населени места в община Симитли, изкачиха връх Кръста. От години традицията повелява Националният празник на България да бъде отбелязан там горе, на върха, където преди 145 години е бил побит кръст с думите на войската: „Ето тук е границата на България”.


 
Общинският кмет - Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет – Вилимир Александров, поднесоха венец на признателност и заедно с групата признателни българи отдадоха почит в памет на героите-освободители. 

 

На мероприятието бяха Стефан Апостолов, кметовете по населени места, общински съветници, общинска администрация, общественици, деца с техните родители, жители и гости на община Симитли. По повод честването на годишнината от Освобождението на България бе поднесен венец в знак на признателност от Илко Гълъбов, представител на ПП Възраждане.


Ученици от СУ «Св. Св Кирил и Методий» - град Симитли, заедно със своята учителка г-жа Виолета Ставрева представиха кратка програма, която включваше песни и рецитали по повод празника. Поздрав към всички присъстващи родолюбци отправи Любима Ковачка, която изпя песните “Хубава си моя горо” и “Кой уши байрака“.


 
Родолюбците почетоха паметта на загиналите за свободата на България с поклон пред паметника на майор Орлински и запалиха свещ за здраве в параклиса "Свети Александър Невски", който е изграден в подножието на връх "Кръста".


 
С „Честит празник!“ се поздравяваха всички, за които не се оказа пречка да се изкачат по стръмния път до до връх "Кръста".

 

Честването на празника продължава вечерта от 18:00 часа на площад “Септември” - гр. Симитли с шествие и поднасяне на венци и цветя на паметника на освободителите “Лъвчето” и художествена програма и проверка-заря. 

 

Крупник също ще почете празника с програма от 18:30ч. на площада в селото.