Премини към основното съдържание

Малката Света гора под Пирин: Параклисът „Св. Иван Рилски“ над село Крупник

Параклисът „Св. Иван Рилски“ е едно от уникалните свети места на територията на Община Симитли. Той е разположен на около 1.5 км. югозападно от село Крупник в местността Градище. Храмът е разположен на хълм, от който се открива невероятна гледка към цялото дефиле над река Струма. Отец Величко разказа, че там е имало крепост от времето на Второто българско царство. Някога през местността е преминавал и пътя от град Горна Джумая (днес Благоевград) в посока град Струмица.

 

Както във всяка крепост, така и тук е имало светилище. Преданието разказва, че е имало манастир, посветен на Св. Иван Рилски. Аз дойдох тук преди около 50 години и на мястото имаше едно малко оброчище с иконка. Имаше една баба Магда Топалска, която имала видение, че на Св. Иван Рилски там трябва да се отслужват водосвети, да се правят поклонения, да се прави коливо и това се прави вече десетки години“, каза още отец Величко.

 

През 70-те години на миналия век, на мястото на днешния параклис „Св. Иван Рилски“ имало малка каменна постройка, която била разрушена по комунистическо време. След промените, през 1992 година, е направен път, изграден е и параклиса, който бил изографисан. Днес в района има два навеса, които са на разположение на миряните в делник и празник. 

 

По инициатива на Живко Захариев и с благословията на отец Величко, е направен кръст, който нощно време осветява параклиса. Това е първият кръст, който е направен в района на Община Симитли. 

 

Използвам случая да поздравя всички християни в цялата ни община Симитли. Нека да почувстват благословението на небесния закрилник Св. Иван Рилски. Не напразно празника е наречен Отчовден, защото Св. Иван Рилски е отеца – покровител на нашия народ“, добави той.