Премини към основното съдържание

Крупник се събра на храмов празник

Архангеловден е. Църквата в село Крупник има храмов празник. Крупничани преклониха глава и се помолиха за здраве, късмет и благоденствие в деня на Свети Архангел Михаил.

 

Отец Величко и отец Бисер отслужиха света литургия в храма. Десет казана вкусен курбан за здраве бе приготвен и раздаден на всички присъстващи. Точно както повелява за празник, жители и гости на Крупник седнаха на общи трапези в центъра на селото, за да почетат празника. 

 

Кратка програма от песни и рецитали, свързана с днешниа празник бе подготвена от децата от Неделното училище към храм "Св. Архангел Михаил" - село Крупник.

 

Кметът Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет - Симитли Вилимир Александров, зам.-председателят на Общински съвет - Симитли Юлия Янчева, кметицата на село Крупник Иванка Чакалска, кметовете на селата Черниче и Ракитна също уважиха празника и запалиха свещ за здраве.

 

Църквата „Св. Архангел Михаил” в селото е строена през далечната 1935 година от майстор Раденко, родом от кюстендилското село Трекляно.

 

Храмът в Крупник носи името на Св. Архангел Михаил, осветен е на 21 ноември 1935 година от Неврокопския митрополит Борис. Иконите и стенописите са от 1935 година, дело са на майсторите от банско-разложката школа.

 

През 1985 г. е облицован отвън с нареченски бигор, придаващ му жълтеникав цвят. Построена през втората половина на 19-ти век и е паметник на културата. Храмът е трикорабна псевдобазилика, балкон, притвор и външна галерия.