Премини към основното съдържание

Днес влюбените празнуват Свети Валентин

pavelgr / Shutterstock  - https://www.obekti.bg/chovek/16-tradicii-za-sveti-valentin-ot-cyal-svyat

На 14 февруари влюбени от цял свят празнуват Свети Валентин. Романтичната традиция датира от няколко века и е следвана от милиони, независимо от религията и културата им.

 

Денят на влюбените се празнува масово в Западна Европа, а традицията на писане на „валентинки", подаряване на цветя и бонбони и пеене на серенади се е установила твърдо в съзнанието на повечето хора в тази част на света. Казват, че този празник е благодатен за производителите на картички, сладки и всякакви подаръци с формата на сърце.

 

Според традицията на английския двор в началото на XVII век, на Свети Валентин младите мъже и жени си разменят пръстени и бонбони. Всяка жена може да отиде и да помоли мъжа, когото харесва да стане неин съпруг. Важното е, че мъжът няма право да откаже на една дама. Но, ако все пак сърцето му вече е заето, той трябва да й подари копринена рокля.

 

В България празникът на Свети Валентин се пада в деня на Трифон Зарезан, свързван с виното. Двата повода водят към символично обединение в Ден на виното и любовта.