Премини към основното съдържание

Дълги трапези и кръшни хора за Светия Дух в Железница

Празникът на Светия Дух е с голяма почит и в село Железница, където централната църква носи името „Света Троица“.

 

На вчерашния ден, многото жители и гости на Железница се събраха на дълги общи трапези в парка до храма, който се оказа малък за всички присъстващи.

 

Празникът започна от обяд с тържествена литургия и освещаване на майсторски приготвената курбан – чорба, погачите, баниците и другите вкусотии, които бяха сготвени от местните домакини и майстори – готвачи, пазители на старинни рецепти, специално за днешния празничен ден.

 

Пълни маси с щастливи хора, музика и кръшни хора, които се виеха, подсказваха на всички преминаващи, че село Железница празнува.

 

Свещ за здраве, в църквата на селото, запалиха кметът Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, председателят на местния парламент Вилимир Александров, кметът на село Железница Гергана Гиздова, които поздравиха всички жители на село Железница и техните гости от близо и далеч по повод днешния празник.

 

Празненствата продължиха и следобед, а хората коментираха, че ще останат и вечерта, защото днес е празник и трябва да се празнува, както подобава в името на Свети Дух.