Премини към основното съдържание

Българска банка за развитие ще финансира домакинства, които искат да кандидатстват за собствени ВЕИ

Българската банка за развитие, ББР, Министерството на иновациите, поставяне на ВЕИ

Българската банка за развитие ще предоставя кредити за домакинствата, за да могат да кандидатстват за поставяне на ВЕИ по европейска програма. 

 

Тя се разработва от Министерството на енергетиката, като по нея ще се предоставят до 15 хил. лв. Европейските средства обаче се отпускат, след като инвестицията вече е направена. За едно семейство е много трудно предварително да намери такава сума, затова ББР ще разработи специална програма за хората. 

 

Това съобщи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на конференцията "Парите по плана за възстановяване и европейските структурни фондове", организирана от КРИБ и "24 часа".

 

Процедурата за внедряване на собствено ВЕИ и батерии за съхраняване на енергия за предприятията също представлява огромен интерес още на публичното обсъждане. Тя ще бъде отворена скоро и ще бъде с удължен срок за кандидатстване - 3 месеца. В следващите 3-4 месеца ще бъдат отворени процедури за 1,2 млрд. лв. по трите оси - плана за възстановяване и двете оперативни програми, управлявани от Министерството на иновациите - за конкурентоспособност и иновации и за научни изследвания и иновации.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

Снимка: expert.bg