Премини към основното съдържание

14 февруари - Празнуваме денят на виното и любовта

Свети Валентин, Трифон Зарезан

На 14 февруари влюбени от цял свят празнуват Свети Валентин. 

 

Денят на влюбените се празнува масово в Западна Европа, а традицията на писане на „валентинки", подаряване на цветя и бонбони и пеене на серенади се е установила твърдо в съзнанието на повечето хора в тази част на света. Казват, че този празник е благодатен за производителите на картички, сладки и всякакви подаръци с формата на сърце.

 

Романтичната традиция датира от няколко века и е следвана от милиони, независимо от религията и културата им.

 

Според традицията на английския двор в началото на XVII век, на Свети Валентин младите мъже и жени си разменят пръстени и бонбони. Всяка жена може да отиде и да помоли мъжа, когото харесва да стане неин съпруг. Важното е, че мъжът няма право да откаже на една дама. Но, ако все пак сърцето му вече е заето, той трябва да й подари копринена рокля.

 

В България празникът на Свети Валентин се пада в деня на Трифон Зарезан, свързван с виното. Според българския обичай в празничния ден стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята".

 

Двата празника днес са обединени и водят към символично обединение в Ден на виното и любовта.

 

На този ден имен ден празнуват:  Валентин, Валентина, Вальо и Валя.