Menu

Община Симитли – община с богата спортна история

Община Симитли – община, дала на България редица имена във футбола, борбата, плуването, моторните, силовите и тежките спортове.

Община Симитли – община, която се управлява с особената грижа към спортните бази, със специално отношение към спорта. Защото спортът е здраве, олицетворение на всичко добро, начин на живот. Спортът дава възможност да съхраним децата и младите хора далеч от пороците на съвремието. 

Община Симитли разполага с богата спортна база, която непрекъснато се реновира, усъвършенства, надгражда.

В общинския център е стадион „Септември”, който отговаря на всички изисквания за провеждане на мачове от професионалния футбол. Стадионът е с отлично тревно покритие, осветление, трибуни за 7 000 човека, отделен сектор за гости. Със съпътстващи тренировъчен терен и игрище с изкуствено тревно покритие. С административна сграда и общежитие за Детско-юношеската школа на представителния отбор „Септември” Симитли. 

Естествено затревени спортни игрища има във всички квартали на града. В двора на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” на разположение са две многофункционални спортни игрища с изкуствено тревно покритие и игрище за тенис. Към училището е изградена и многофункционална спортна зала. 

Футболно игрище, естествен затревено, с фитнес „на открито” е допълнението към градския парк в Симитли, изграден по проект с европейско финансиране. 

Изключително добре развита е и спортната база в съставните на община Симитли села. По-голямата част от населените места имат представителни отбори, които се състезават в аматьорската футболна лига на България. 

В село Брежани стадионът отговаря на всички изисквания за домакинство на мачове в окръжните футболни групи. Отлични условия за спорт са създадени и със спортната площадка, изградена в двора на училището в селото.

В село Полето деца и младежи спортуват на чисто ново многофункционално игрище с изкуствено тревно покритие.

В село Черниче двете футболни игрища са естествено затревени. 

В село Крупник деца и младежи спортуват на две игрища с изкуствено тревно покритие, с възможност за спорт и на изкуствено осветление. В селото е и стадион „Спартак”, който със средства по проект FUTURE се превръща в най-модерния стадион в българско село, отговарящо на всички изисквания за домакинстване и на мачове от УЕФА.

В съседното село Полена мъжкият футболен отбор тренира и домакинства мачовете си в окръжните групи на собствен стадион. 

Деца и младежи в най-многолюдното село Долно Осеново спортуват на модерно игрище с изкуствено тревно покритие в училищния двор.

Симитли – със славна футболна история

Футболният клуб „Септември” е основан през 1942 година. В града са съществували различни футболни отбори - Торпедо, Македония, Септември и др. От 1998 г. той се преименува на Септември 98, като под това наименование съществува до 2002 г. Отборът играе домакинските си мачове на едноименния стадион Септември. На този стадион в периода 2003 – 2005 година играе и отборът на Македонска слава, тимът се състезава в А ПФГ три сезона. Именно школата на този клуб дава на българския и световен футбол Илиян Мицански, Станислав Манолев, Николай Бодуров, Иван Иванов, Петър Занев и други. Тези и много други футболисти започват футболната си кариера на терена в Симитли. Като юноши на Септември своята кариера стартират бившите младежки национали Радослав Митревски, Антон Бачев, Радослав Бачев, Димитър Коемджиев и други. Връщайки се малко по- назад в годините трябва да отбележим двукратният шампион на България по футбол с Локомотив Пловдив и Литекс Методи Стойнев. Нападателят е роден в Полето и е обявен за почетен гражданин на община Симитли. Село Крупник пък е родното място на Георги Георгиев – Карчо. Той е бивш нападател на Левски, републикански шампион на България със синята фланелка, в момента е скаут на отбора. В селата от община Симитли са родени много известни футболисти. Сред тях са легендарният нападател на Пирин Борис Николов, Георги Лулейски, Петър Костурков, Иво Тренчев и други. 

Най-дългогодишният капитан в историята на Септември, е настоящият кмет на общината Апостол Апостолов. Апостолов пое управлението на общината през 2003 година, като тогава се раздели и с професионалното съдийство. 

От Симитли е и най-младият елитен рефер в България – Стефан Апостолов.

Днес Симитли може да се похвали и с двама младежки национали- Антонио Михайлов, който започва кариерата си в школата на Милан и Радослав Кирилов, който пък е юноша на Киево, Италия. Тимът на Септември има изключително голям потенциал от футболисти, които могат да играят в професионалния футбол, като Анатоли Лулейски, Андон Гущеров, Анатоли Тодоров, Смилен Златанов, Тихомир Костурков и други. 

Три са значимите успехи в историята на Септември 

Единият от тях е победата на Септември над ЦСКА с 2:1 в четвъртфинал от турнира за купата на България. През пролетта на 2012 година Септември побеждава пред собствена публика не кой да е, а грандът ЦСКА. С грандиозния успех симитличани стигат до ½ финал в турнира за националната купа. 

Вторият успех е спечелването на Купата на Аматьорската футболна лига през 1995 година, когато за първи път се провежда националният шампионат за аматьори. 

И третият, но не по важност, е класирането на Септември за участие в Б група. В този втори ешелон Септември записва две шести места в два поредни сезона. Паралелно с развитието на футбола на различни нива, общинското ръководство на Симитли не пести сили и средства за подобряване на материалната база. 

Още в тази категория: « Спортът в Симитли
нагоре
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd