Menu

Коматинските скали – емблемата на община Симитли

Причудливите скалисти форми, достигащи до 100 мерта височина са подредени като венец. Скалната композиция край село Брестово е сред геоложките феномени на България. Скалният венец „Коматиница” е пределен като обект с национално значение. Освен естетическа стойност, Коматинските скали имат и изследователска стойност, предвид местоположението им в типовата местност на Коматинската и Сухострелската свита.

Природният феномен все още не се радва на особена популярност. Но идеите са за маркиране на екопътека към Коматинските скали, за влакче-атракцион по пътя към Коматинициа, за чертаене на трасе за планински туризъм, за което природата и инфраструктурата дават всички предпоставки.

На територията на общината, по бреговете на Струма в Кресненското дефиле, са рафтинг клубовете, които обособиха общината като един от центровете на екстремни спортове у нас. По бързеите на Струма, на територията на община Симитли, се провеждат и състезания по рафтинг и каяк от държавния шампионат в тези дисциплини.

Там, в Кресненското дефиле, трасето на река Струма е сред най-добрите естествени трасета за рафтинг в Европа. Струма разсича планината и образува примамливи различни по профил и трудност бързеи за търсачите на екстремни изживявания.

Рафтинг спускането може да се комбинира с каньонинг, пейнтбол, въжена градина, спускане по тролей, стрелба с въздушна пушка, лък по мишени.

В проект са изграждането на трасета за планинско колоездене и планинско катерене.

На територията на общината са части от Националните паркове “Пирин” и “Рила”.

Наличието на части от националните паркове, попадащи на територията на общината, представлява ресурс за екотуристическо предлагане и засилена икономическа активност за развитие на малките населени места.

Община Симитли пази на своя територия и защитени растителни видове. 120 дка в землището на село Сушица са защитена територия, заради опазването на ценния растителен вид – осилест здравец. По поляните в полите на Влахина планина, край село Сушица, единствено в цяла България, вирее застрашеният от изчезване „осилест здравец”.

По западните склонове на Пирин се разстила и парк за защитени животински водове.

Още в тази категория: Симитли – Света гора на Пирина »
нагоре

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Симитли – Света гора на Пирина

19.06.2014

Симитли – Света гора на Пирина

Минала през вековете, традиция запазена и до днес, пламъкът продължава да гори в сърцата на местните. И неслучайно общината, сгушена в полите на три планини, се слави с името „Света гора на Пирина”. На шепа площ са маркирани десетки оброчища, енергийни места, дървета и местности с магнетична сила. Жителите на...

Read more

Коматинските скали – емблемата на община Симитли

19.06.2014

Коматинските скали – емблемата на община Симитли

Причудливите скалисти форми, достигащи до 100 мерта височина са подредени като венец. Скалната композиция край село Брестово е сред геоложките феномени на България. Скалният венец „Коматиница” е пределен като обект с национално значение. Освен естетическа стойност, Коматинските скали имат и изследователска стойност, предвид местоположението им в типовата местност на Коматинската...

Read more
Our website is protected by DMC Firewall!